Mile Magdolna grillázs- és mézeskalács munkái

Határozat: 10/2017.(II.22.) DTÉBH hat.

Készítette: Mile Magdolna

Dévaványa, 2017. 01. 28.

I. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

Hagyományőrző Nők Egyesülete

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

Név: Varga Istvánné

Levelezési cím: 5510 Dévaványa Kodály Z. u. 2. sz.

Telefonszám: 06/70 943 90 01

E-mail cím: vneolahiren48@gmail.com

II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1. A nemzeti érték megnevezése

Mile Magdolna grillázs és mézeskalács munkái

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

O agrár- és élelmiszergazdaság — o egészség és életmód D épített környezet

O ipari és műszaki megoldások — X kulturális örökség O sport

O természeti környezet a turizmus

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Dévaványa

4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik

X0 települési D tájegységi DO megyei a külhoni magyarság

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A pergelt torta készítésével gyermekkoromban ismerkedtem meg. A házunkkal szemben lakó Milike néni cukrász volt. Ő készített pergelt tortákat és már akkor csodáltam őt és elkészült műveit. 1976-ban mentem férjhez, ekkor anyósom, Kovács Gyuláné Nácsa Róza révén kerültem igazán közel ehhez a mesterséghez. Ő tanította meg nekem a pergelt torta készítés fortélyait, ezért örökké tartó hálával tartozok neki. Ezután a szabadidőm nagy részében igyekeztem minél szebb és látványosabb tortákat készíteni. A pergelt torta készítése egyszerűnek tűnő, de nem is olyan egyszerű folyamat. A cukrot először fel kell olvasztani, majd a darált diót bele kell keverni. Nagyon fontos a cukor-dió arány az anyag dolgozhatóságához. Mivel a massza forró, ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Először a megfelelő vastagságúra kell nyújtani, majd ezután formázni. Mindezt néhány perc leforgása alatt, mivel a cukor hűlésével gyorsan merevedik az anyag. A torta készítését úgy kell elképzelni, hogy pl.: egy hal két ellentétes negatív forma elkészítésével, majd annak olvasztott cukorral történő összeragasztásával válik eggyé. Amikor a figurák készen vannak, következhet a díszítés. A díszítéshez felvert tojásfehérjéhez porcukrot keverek, melyet ételfestékkel színesítek. A díszítéshez biztos kéz, fantázia és türelem szükséges.

6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A grillázs — pergelt torta — készítése a népi kismesterségek közé tartozik. Lakodalmak, keresztelők, évfordulók, egyéb jeles napok elmaradhatatlan édessége a , pergelt torta”. Ügyeskezű asszonyok művelték ezt a kismesterséget, nemegyszer családokban adódott tovább, szállt anyáról lányára a grillázskészítés tudománya. A hagyomány még ma Is él, a fiatal megtanulja az időstől, hozzáadja maga fantáziáját. A menyasszony és vőlegénytorta, az örömszülő tortája ma is elengedhetetlen kelléke a sárréti takodalmaknak. Értéke abban mutatkozik meg, hogy míg egyes népi kis mesterségek eltűntek az évtizedek folyamán, a lakosság igényeként ez még mindig él.

7. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források) Facebook Mile Magdi.

8 A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

III. MELLÉKLETEK

1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja

2. A Htv. 1. § (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek Az alkotó önéletrajzi beszámolója, közösségi oldalról letöltött fotók

3. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat

Mile Magdolna pergelt torta készítő

Dévaványán születtem és születésem óta itt is élek, itt töltöttem gyerekkoromat, minden ideköt, ami fontos szerepet töltött be életem során. Kézügyességem már kisiskolás koromban megmutatkozott, nagyon szerettem rajzolni, festeni, talán elmondható, hogy már akkor kreatív volt a fantáziám a képzőművészet terén. Mivel helyben akkoriban nem igazán voltak lehetőségek ezen képességeim kifejezésére, fejlesztésére, így a középiskola kiválasztása során kritérium volt számomra, hogy olyan szakmát válasszak, ahol a képességeimet kamatoztathatom. Így az általános iskola elvégzése után Gyomán a Kiss Lajos Cipőipari Szakközépiskolában végeztem tanulmányaimat. A középiskola elvégzése után szakmámban dolgoztam, majd kisebb-nagyobb kitérőkkel az évek alatt gyógypedagógiai asszisztens, vendéglátó üzletvezető, kereskedő-boltvezető és számítógép kezelő képesítéseket szereztem. Azonban bebizonyosodott, hogy egyik képesítésben sem találtam meg önmagam, így ismét visszatértem gyökereimhez és a cipészkedéshez. Jelenleg Gyomaendrődön a Turul Cipő Kft.-nél dolgozom vezető beosztásban. Három gyermekem született, akik három unokával ajándékoztak meg. A pergelt torta készítésével gyermekkoromban ismerkedtem meg. A házunkkal szemben lakó Milike néni cukrász volt. Ő készített pergelt tortákat és már akkor csodáltam őt és elkészült műveit. 1976-ban mentem férjhez, ekkor anyósom, Kovács Gyuláné Nácsa Róza révén kerültem igazán közel ehhez a mesterséghez. Ő tanította meg nekem a pergelt torta készítés fortélyait, ezért örökké tartó hálával tartozok neki. Ezután a szabadidőm nagy részében igyekeztem minél szebb és látványosabb tortákat készíteni. A pergelt torta készítése egyszerűnek tűnő, de nem is olyan egyszerű folyamat. A cukrot először fel kell olvasztani, majd a darált diót bele kell keverni. Nagyon fontos a cukor-dió arány az anyag dolgozhatóságához. Mivel a massza forró, ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Először a megfelelő vastagságúra kell nyújtani, majd ezután formázni. Mindezt néhány perc leforgása alatt, mivel a cukor hűlésével gyorsan merevedik az anyag. A torta készítését úgy kell elképzelni, hogy pl.: egy hal két ellentétes negatív forma elkészítésével, majd annak olvasztott cukorral történő összeragasztásával válik eggyé. Amikor a figurák készen vannak, következhet a díszítés. A díszítéshez felvert tojásfehérjéhez porcukrot keverek, melyet ételfestékkel színesítek. A díszítéshez biztos kéz, fantázia és türelem szükséges.Kiállítások vásárok, melyeken bemutatkozhattam:

– Szent István nap Dévaványa 2012. — Kézműveseink címmel rendezett kiállítás

– XI. Dévaványai Városnap — Kézműveseink címmel rendezett kiállítás

– DÁMK Művelődési Ház — Betakarítási ünnep rendezvényen való részvétel.

– Dévaványa értékei c. kiállítás

– Kárpát-medence Hungarikumai és Értékei Kiállítás és Vásár Békéscsaba

Nekem azonban a legnagyobb elismerés az emberek pozitív visszajelzése, ezért szeretettel várom az új kihívásokat!

Elérhetőségek: 06-30/855-7895, Facebook: Mile Magdolna