Határozat: 6/2022.(V.24.) DTÉBH hat.
Javaslat a
„Ványai perec és verőcés”
települési/tájegységi/ágazati[1]
értéktárba történő felvételéhez
Készítette:
Varga Istvánné (név)………………………………. (aláírás)
Dévaványa, …………………………………………. (település, dátum)
(P. H.)
I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI
1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Varga Istvánné
2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:
Név: Varga Istvánné
Levelezési cím: 5510 Dévaványa, Kodály Z. u. 2.
Telefonszám: 70/943-90-01
E-mail cím: vneolahiren@gmail.com
II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
1. A nemzeti érték megnevezése: Ványai perec és verőcés
2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:[2]:
agrár- és élelmiszergazdaság | egészség és életmód | épített környezet |
ipari és műszaki megoldások | kulturális örökség | sport |
természeti környezet | turizmus és vendéglátás | |
a szakterületi besorolás indokolása: Dévaványa múltjában és jelenében is fontos szerepe van ennek az aprósüteménynek. 3. A nemzeti érték a magyarországi együtt élő népekhez, az államalkotó tényezőként elismert nemzetiségekhez kapcsolódó érték: igen amely nemzetiség:[3] nem |
4. A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Dévaványa
5. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik:
települési | tájegységi | ágazati |
amely értéktár neve: Dévaványai Települési Értéktár |
6. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása, a megjelölt szakterületi kategória indokolása (amennyiben nemzetiséghez kapcsolódó érték, a nemzetiségi vonatkozások, a nemzetiséghez való kötődés bemutatása):
A perecek és a verőcés egyaránt Dévaványa hagyományos süteményei, utóbbi a lakodalom szimbólumaként sok esküvőn töltött be fontos szerepet – mint a vőfély kulacsának dísze. Kulturális örökségünk emlékei, településünk hagyományainak tárgyai.
VÁNYAI PEREC
Hozzávalók:
80 dkg liszt,
2,5 dl langyos tej,
2,5 dkg élesztő,
3 tojássárgája,
20 dkg zsír,
kb. 10 dkg vaj vagy margarin,
1 jó ek só,
1 jó ek cukor.
Ebből az adagból 3 tepsi perec lesz.
Ványán a perecnek többféle változata is van. Az alapok ugyanazok, az alapanyagok arányainak változásában van a különbség, hogy kicsit nagyobb, de puhább, vagy kicsik és inkább ropogósak.
Ez a puhább fajta, Kovács Károlyné Tánczos Rózsika-féle recept.
Az élesztőt kis cukros tejben felfuttatjuk, közben a liszt kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk. Ha már egynemű az anyag, elolvadt a só, a cukor, a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. A lisztet ezután 2-3 részletben hozzáadagoljuk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. Mi kis adagokat veszünk ki belőle, és 1,5 – 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, azokat egyforma darabokra vágjuk, és ezeket pederjük pereccé. Tojással kétszer átkenjük és kisütjük.
BORÓKNÉ MARIKA PERECE
(VÁNYAI LAKODALMAS PEREC)
Hozzávalók: 1kg liszt,
30 dkg zsír,
15 dkg margarin,
3 ek cukor,
1 ek só,
2 dl tej,
5 dkg élesztő,
egy kis pohár tejföl,
3 tojássárgája,
tojások a kenéshez: kb. 6-8 db.
Az élesztőt felfuttatjuk. A liszt kivételével a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Mikor a massza már egynemű, a lisztet beleadagoljuk, és jól kidolgozzuk. Meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. Mindig csak kis adagokat veszek ki belőle, amit a deszkán elhengergetek, majd egyforma kis darabokra vágom. Ezeket pereccé sodrom, és tepsibe rakva tojással kétszer átkenem. Szép pirosra sütöm.
VERŐCÉS
Hozzávalók:
80 dkg liszt,
2,5 dl langyos tej,
2,5 dkg élesztő,
3 tojássárgája,
20 dkg zsír,
kb. 10 dkg vaj vagy margarin,
1 jó ek só,
1 jó ek cukor.
Ebből az adagból 3 tepsi perec lesz.
Tehát begyúrjuk a perectésztát, de nagyobb darabokból dolgozunk, hosszú szálakat sodrunk, és egyből a kizsírozott tepsibe (vagy sütőpapírra) kezdjük el a perecet összefonni több szálból, ízlés és fantázia szerint, négyszögletűre vagy kerekre alakítva.
A verőcések Faragó Józsefné Terike néni mintái alapján készültek.
7. Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett:
A ványai perec fontos szerepet töltött és tölt be ma is a ványai emberek hétköznapi és ünnepi népi étkezésében. Nem múlhatott el nélküle családi ünnep (keresztelő, eljegyzés, lakodalom, halotti tor, húsvét, pünkösd, karácsony stb.). Bár feltehetően készítését kissé háttérbe szorították az utóbbi évtizedekben megjelenő egyéb sós sütemények, mégis a hagyományos ványai perecet a ma élő ványai asszonyok még készítik, feledésbe merülését meg kell akadályozni, hogy utódaink is élvezhessék e különleges népi ételt.
8. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):
Ványai ízek. Ételek, ahogyan nagyanyáink készítették… Receptfüzet, a HANE kiadványa, 2018.
9. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: –
III. MELLÉKLETEK
- Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja
- A Htv. 1. § (1) bekezdés m) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek
- A javaslatban megadott adatok kezelésére, illetve a benyújtott teljes dokumentáció, – ideértve a csatolt dokumentumok, saját készítésű fényképek és filmek felhasználására is – vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat
- A nem saját készítésű dokumentumok szerepeltetése esetén az adott dokumentum tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata a szabad felhasználásról
3.-4. MELLÉKLET
HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZAT
a Dévaványai Értéktár Bizottság számára 2022. ……………………….. napján benyújtott
„Ványai perec és verőcés” javaslatban megadott adatok kezelésére, illetve a benyújtott teljes dokumentáció, – ideértve a csatolt dokumentumok, saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozóan.
Alulírott Varga Istvánné hozzájárulok az általam benyújtott javaslat illetve a csatoltan benyújtott mellékletek tartalmának kezeléséhez, nyilvános közléséhez, honlapon való megjelenéséhez, népszerűsítő célra történő felhasználásához.
Továbbá nyilatkozom, hogy az általam felhasznált, nem saját készítésű dokumentumok vonatkozásában azok tulajdonosa hozzájárult az anyag térítésmentes, szabad felhasználásához, mind adminisztráció, nyilvánosságra hozatal, archiválás tekintetében.
Dévaványa, 2022. …………………………….
javaslattevő aláírása